Haptotherapie, bevallingsangst en wetenschappelijk bewijs

Wat vond ik het leuk om afgelopen weekend een artikel te lezen waarin het effect van haptotherapie wetenschappelijk bewezen wordt.

Wetenschappelijk bewijs helpt haptotherapie om concreter te worden en te ‘bewijzen’ dat wij dus echt voor positieve effecten zorgen. Heel goed voor ons vak als je het mij vraagt. Wetenschappelijk bewijs helpt ons om steeds meer uit het ‘ alternatieve, zweverige’ imago te komen wat bij sommige nog heerst.

Zeker nu ik zelf moeder ben en een bevalling heb meegemaakt vond ik het extra mooi om te lezen dat het effect van haptotherapie bij bevallingsangst is bewezen.

Hoe angstiger de vrouw is voor de bevalling, hoe groter de kans op complicaties tijdens de bevalling. Kortom, de angst werkt paradoxaal genoeg helaas versterkend.

Bovenmatige angst voor de bevalling zorgt voor verhoogde kans op o.a.:

  • Vroeggeboorte
  • Hoge bloeddruk
  • Spoedkeizersnede
  • Extra pijnmedicatie tijdens de bevalling
  • Een kind met een laag geboortegewicht
  • Depressie na de bevalling
  • Een langere duur van de bevalling

Kortom, meer dan genoeg redenen om aan de slag te gaan met deze angst tijdens de zwangerschap. In het onderzoek is dus het effect van haptotherapie hierop wetenschappelijk bewezen. Haptotherapie helpt bij het verminderen van bevallingsangst, met alle positieve gezondheidseffecten van dien.
Daarnaast zorgt dit ook voor een betere hechting tussen moeder en kind (dat is misschien nog wel het mooiste effect als je het mij vraagt).

Laten we vooral doorgaan met wetenschappelijk onderzoek op elk gebied waar de haptotherapie zich mee bezig houdt. Haptotherapie houdt zich natuurlijk bezig met veel meer thema’s (andere angsten, burn-out, rouwverwerking, intimiteit en ga zo maar door) dan bevallingsangst. Voor elk thema zou het heel mooi zijn hier meer wetenschappelijk onderzoek naar te doen.
Een goede zaak voor de haptotherapie en onze cliënten. En zeer waarschijnlijk dat de vergoeding vanuit de zorgverzekering hier ook alleen maar beter door wordt.

Klik hier voor het hele artikel.