Burn-out voorkomen?

Jij hebt het vast ook gelezen in de media dat burn-out steeds vaker voorkomt onder werknemers.

Wil jij voorkomen dat jij een burn-out krijgt of werken aan het herstel van je burn-out? Of voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurd?
Dan zou ik je natuurlijk kunnen adviseren om ZZP-er te worden. Onder ZZP-ers komt een burn-out minder vaak voor. ZZP-ers ervaren meer autonomie en bovendien voelen ZZP-ers zich bevlogener in hun werk.

ZZP-ers werken wel meer uren dan een ‘ gewone’ werknemer. Een burn-out is dus niet gekoppeld aan hoeveel je werkt of aan de daadwerkelijke werkdruk. Het gaat er veel meer over hoe jij deze werkdruk ervaart. En hoe jij dingen ervaart en hoe jij met dingen omgaat…. Dat zijn zaken waar in haptotherapie veel aandacht aan wordt besteedt.

Wil jij ontdekken hoe jij hier mee omgaat en hoe je hier wellicht gezonder mee om kunt gaan? Ervaar jij bijvoorbeeld autonomie in je werk? Waarom wel of niet? En in hoeverre heb jij zelf de mogelijkheden om meer autonomie te ervaren?
Als dit vragen zijn waar je graag het antwoord op zou willen weten, dan kan haptotherapie zeker wat voor jou zijn. Via oefeningen en/of aanrakingen word je je bewust hoe jij op bepaalde dingen reageert. Hoe jij op dingen reageert, deze ervaart én in hoeverre je hiervan bewust bent is ook weer bepalend in hoe jij met situaties omgaat. En al deze zaken bepalen weer jouw gevoel van autonomie of werkdruk.

Stel; er wordt op het gewerkt gevraagd om over te werken. Werknemer A zal bang zijn, zijn baan kwijt te raken als hij niet meegaat in het extra werk wat van hem gevraagd worden. Werknemer B zal een duidelijke grens stellen; ‘ik doe wat ik kan, maar ik ga niet overwerken als dat niet goed te combineren valt in mijn leven’. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat hoewel werknemer A en B in dezelfde situatie zitten, ze deze beide anders ervaren en dat de kans groter is dat werknemer A uiteindelijk een burn-out zal krijgen.

Door meer zicht te krijgen op hoe jij met dit soort situaties omgaat, kun je uiteindelijk ook leren hoe je hier ‘ gezonder’  mee om kunt gaan, om een burn-out te voorkomen.

Wil jij op een laagdrempelige vorm ervaren wat haptotherapie is en voor jou en (de preventie van) een burn-out kan betekenen?
Geef je dan op voor mijn workshop ‘haptotherapie en (preventie van) burn-out’.
Deze workshop wordt gehouden op donderdag 21 februari van 19:30-20:30 en kost slechts €15,- per persoon. Geef je op via mijn website, email: marianne@vonkhaptonomie.nl of tel: 06-50834764.