Op zoek naar een gezonde balans? 3 simpele tips

Een gezonde balans vinden in het leven, het blijft voor veel mensen een pittige uitdaging. Burnout en overspannenheid, het zijn ‘ hippe’  woorden tegenwoordig. Vandaar 3 simpele tips in de zoektocht naar een betere balans, ter voorkoming van een burnout.

  • 1) Neem 1-2 rustmomenten per dag.

Hoeft maar 3 minuten te zijn. Als je op je werk bent kun je je bijvoorbeeld even afzonderen op het toilet. Ga even zitten op de stoel (of het toilet 😉). Haal rustig adem en voel je lijf. Hoe zit je op de stoel? Word je bewust van je lichaam.

Jezelf zo’n moment gunnen, maakt dat je beter kunt voelen wat je nodig hebt en zo bepaal je zelf meer je dag (i.p.v. dat je deze laat bepalen door de drukte van de dag).

  • 2) Is alles in verhouding/balans?

Kijk even in je agenda naar je komende week. Wat ga je allemaal doen en klopt deze balans voor jou? Werk, sociale afspraken, momentjes voor jezelf, sporten, etc.
Doe je genoeg dingen die voor jou belangrijk zijn en waar je blij van wordt?

Maar minstens zo belangrijk…., zorg je ook voor genoeg rust, zodat je de tijd hebt om op te laden voor deze blije activiteiten?

  • 3) Blijf evalueren

Want… van je fouten leer je het meeste!

Kijk elke week even terug. Hoe voelde ik me deze week? Had ik veel of weinig energie? Wat deed ik allemaal en hoe was deze balans?
Ook erg leuk en zinvol om samen met je partner of een goede vriend te doen. Zo heb je én meteen een fijn moment samen én wellicht ziet de ander dingen die jij over het hoofd ziet (de welbekende blinde vlekken).

Door dit te doen krijg je sneller zicht op wat voor jou belangrijk is voor een goede balans.
Zo kun je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat elke week waarin je je aan het einde van de week moe voelt, weken waren waarin je geen rustmomenten voor jezelf hebt ingepland. Dit kan dan een teken zijn dat het belangrijk is meer momenten voor jezelf in te plannen.

Ben je van plan (één van deze) tips te gaan doen?
Zo ja, ik ben erg benieuwd hoe je dit gaat ervaren, laat het me gerust weten.