Welke beweging zet jij in gang?

Inmiddels zijn we alweer meer dan een week in 2019. Op oudejaarsdag was ik in beweging voor ELZIS, wat staat voor Eerste Lijn Zorgverleners In Soest. Het was mijn eerste hardloopwedstrijd sinds mijn bevalling. Voor mij was deze loop een mooie afsluiter van 2018 en een goed gezond begin voor 2019. Ik hou van bewegen en om dingen samen te doen. Dat geeft me energie en maakt me blij. ‘Bewegen’ en ‘verbinding’ zijn daarnaast ook twee belangrijke thema’s in de haptonomie; hoe mooi is dat?!

‘In beweging zijn’, dat doen we continu. De vraag is alleen of we een goede en gezonde beweging maken. Hoe beweeg je je thuis, op je werk en in de supermarkt? Als we gestrest zijn bijvoorbeeld, spant ons lichaam zich aan en dat kan op den duur tot klachten leiden. Een verandering in je leven is ook een beweging.
Haptonomie onderzoekt al deze bewegingen en maakt je hiervan bewust. Net zoals je je reuk- of smaakvermogen kunt ontwikkelen, geldt dit ook voor hoe jouw lichaam zich beweegt (en hoe dat komt).
Met deze bewustwording kun jij je gaan bewegen op een manier die goed en gezond voor jou is.

Weet jij al welke gezonde beweging jij dit jaar in gang wil zetten?
Dit hoeft natuurlijk niet alleen een sportieve beweging te zijn, maar kan ook gaan om een beweging in je werk of sociale leven. Dat kan een groot iets zijn, zoals een nieuwe baan of een verhuizing. Maar ook juist de kleine bewegingen kunnen een groot effect hebben op hoe jij je voelt.
Wat ‘kleinere bewegingen’ als:

  • Elke week iets goeds doen voor een ander
  • Elke dag 3 minuten mediteren
  • Een hardloopwedstijd van 5km lopen dit jaar

Kunnen ook al een groot effect hebben op jou en hoe jij je voelt.

Wat is (uiteindelijk) goed voor jou en waar word jij ( uiteindelijk) blij van?
Uiteindelijk tussen haakjes, omdat een verandering / beweging in het begin spannend kan zijn en je angstig kan maken.
Een nieuwe baan zoals hierboven benoemd kan bijvoorbeeld spannend voelen; je geeft zekerheden op. Het kan dan in het begin helemaal niet zo fijn voelen, maar toch is het een goede keuze. Hetzelfde geldt voor hardlopen of een andere sport. Veel mensen zien er van tevoren nogal eens tegenop, maar zodra ze het gedaan hebben voelen ze zich erg tevreden!
Best lastig dus soms, om te voelen wat goed voor je is. Ook hier kan haptonomie je bij je helpen.

Als je weet welke gezonde beweging jij in gang wilt zetten dit jaar kan het helpen dit aan meerdere mensen te vertellen. Dat is een mooie stok achter de deur. Zeker als het iemand is die jou hierin steunt. Net zoals het hardlopen; als je samen met iemand hebt afgesproken te gaan hardlopen zeg je toch minder snel af tijdens een regenachtige dag om in plaats daarvan op de bank te ploffen met een zak chips. Want zeg nu zelf… die bank en zak chips voelt toch veel beter nadat je hebt hardgelopen?!