Over mij

Over Vonk Haptonomie

Vonk is mijn meisjesnaam. Daarnaast geloof ik in Kleine stappen, Groot effect (net zoals een ‘klein vonkje’ tot een groot vuur kan leiden). Als haptotherapeut begeleid ik je hierin.
Ik geef je ruimte, ben geduldig en begripvol. Zodat jij kleine stappen kan maken die een groot (en positief) effect hebben op jouw welbevinden.
Deze kleine stappen kun je integreren in je leven en je eigen maken. Alleen dan werkt het op de lange termijn. Dat is bijvoorbeeld waarom diëten niet werken. Er wordt niet gekeken naar jouw huidige leven en hoe je veranderingen kunt integreren in je leven.

Over Marianne van Aken - Vonk
Mijn naam is Marianne van Aken. Mijn praktijk bevindt zich in de ruimte van Fysiotherapie Soestdijk. Het is mooi om hier in teamverband samen te werken. Tevens ben ik gastdocent bij de vakopleiding van Synergos. Ik ben gespecialiseerd in eetstoornissen en thema’s voor (aanstaande) mama’s, zoals angst voor de bevalling, balans vinden in het nieuwe leven, wennen aan nieuwe lijf of de roze wolk die ontbreekt.
Sinds mijn eigen ervaring bij een haptotherapeut ben ik gefascineerd in de haptotherapie. Ik kon veel in mijn hoofd zitten. Haptotherapie heeft me geleerd meer te voelen en te zorgen voor een betere balans tussen denken en voelen. Ik luister beter naar de signalen van mijn lichaam en ga minder voorbij aan mijn gevoel(ens). Hierdoor kan ik – en jij dus ook – betere en gezondere keuzes maken, waardoor ik mij ‘beter in mijn vel’ voel. Ik vind het erg mooi om mensen via haptotherapie bij dit proces te begeleiden.

Ervaringsdeskundigheid eetstoornissen

In mijn werk als haptotherapeut zet ik graag mijn eigen ervaringsdeskundigheid in op het gebied van eetstoornissen. Van mijn 17e tot en met 21e levensjaar heb ik boulimia gehad en daarna nog enkele jaren de eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven).
De stap om hulp te zoeken, vond ik toen heel erg spannend. Tegelijkertijd was ik stiekem trots op mijzelf dat ik dit toch aan durfde te gaan én hulp durfde te zoeken.

Ik zocht naar ervaringsdeskundige therapeuten. Ik had het gevoel dat zij mij beter zouden begrijpen en ik minder schaamte zou voelen over mijn eetgestoorde gedrag en gedachten. Uiteindelijk heb ik therapie gevolgd bij een cognitief gedragstherapeut, een haptotherapeut en ging ik naar lotgenotengroepen.
Het kunnen delen en (h)erkennen van de eetstoornis met lotgenoten vond ik erg prettig. Het maakte voor mij de schaamte veel minder groot en ik voelde mij vertrouwd en begrepen.
Dit wil ik jou bieden als jij het aandurft je eetstoornis aan te gaan.

Haptotherapie heeft mij weer leren voelen. Tijdens mijn eetstoornis twijfelde ik er wel eens aan of ik überhaupt nog gevoel had. Je herkent het vast wel dat de eetstoornis je gevoelens verdooft.
Niet alleen de nare gevoelens verdoven, óók de mooie gevoelens worden dan verdoofd. En voelen = leven.
Door haptotherapie heb ik weer contact leren maken met mijn lichaam. Ik had mij vervreemd van mijn lichaam en dacht er alleen negatief over.
Ik ben mij nu bewust van de signalen die mijn lichaam mij geeft. Dit is belangrijk. Hierdoor weet ik wie ik nu echt ben, wat ik wil en welke keuzes gezond voor mij zijn.
Ik ben nu blij en dankbaar met mijn lichaam en dat gun ik jou ook!

Cliënten over mij

Ik kan natuurlijk zelf beschrijven hoe ik ben en werk als therapeut, maar ik vind het echter mooier dat je kunt lezen hoe andere cliënten mij hebben ervaren. Vandaar dat ik oud-cliënten na afronding van onze sessies heb gevraagd hoe zij mij(n begeleiding) hebben ervaren. Onderstaand vind je enkele quotes. Dit geeft je hopelijk een goed beeld van hoe ik mensen begeleid en of dit je aanspreekt.

‘Prettig, telkens verrassend dat ik er weer iets anders of nieuws uit kon halen.’

‘Het is bijzonder dat je tijdens de behandelingen doorkrijgt wat je onbewust altijd doet. Hierdoor kwam ik langzamerhand weer in contact met mijn lichaam wat ik al jaren niet meer had gedaan.’

‘Prettige, rustige en eerlijke begeleiding’

‘Marianne zelf is erg rustig waardoor het veilig voelde om door haar behandeld te worden en ook haar behandelkamer is een hele fijne plek.’

‘Door te leren weer contact te maken met mijn lijf, kom ik beter bij mijn gevoel.’

‘Ik heb geleerd dat een simpele ‘hand op buik’ oefening al veel spanning kan wegnemen.’

‘Erg prettig. Ik zou het anderen zeker aanraden door de integere en diepgaande behandelwijze..’

‘Ik durf nog niet altijd woorden te geven aan wat ik voel, maar ik heb goede vooruitgang gemaakt en blijf er voorlopig mee bezig om het te verbeteren en me minder afhankelijk op te stellen. De sessies hebben mij zachter gemaakt en relaxter.’

‘Prettig. Marianne is geïnteresseerd en stelt goede vragen. Ze vroeg door om tot de kern van de zaak te komen. Marianne neemt de tijd en is rustig en sympathiek.’

Interviews