Over mij

Over Vonk Haptonomie

Mijn meisjesnaam ‘Vonk’ is natuurlijk wel heel toepasselijk voor mijn eigen filosofie.

Zoals een Kleine Vonk in een Groot Vuur ontwaakt… hebben kleine stappen een groot effect.

Als haptotherapeut begeleid ik je hierin. Ik geef je ruimte, ben geduldig en begripvol. Om je op deze manier kleine stappen te laten maken die voor jou grote, positieve effecten hebben.

Daarnaast kun je kleine stappen integreren in je leven en je eigen maken. Het zijn dan ook duurzame effecten (daarom werken diëten niet; de verandering is te groot en past niet bij je. Dat houd je niet vol op de lange termijn).

Wie ben ik?
Mijn naam is Marianne van Aken – Vonk, haptotherapeut in Soest. Van oorsprong ben ik diëtist, maar na mijn eigen eerste ervaring met een haptotherapeut ben ik verkocht en gefascineerd in haptotherapie.
Ik kon (en kan nog steeds) veel in mijn hoofd zitten. Op het gebied van voelen en het omgaan met mijn emoties had ik nog veel te leren…

Als ik eerlijk ben, begreep ik in het begin niet veel van haptotherapie. Stapje voor stapje heb ik geleerd om beter te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en minder voorbij te gaan aan mijn gevoelens. Hierdoor ontdekte ik wie ik echt ben, wat ik wil en welke keuzes gezond voor mij zijn. Ik begon mij weer goed in mijn vel te voelen.

Haptotherapie is een mooi vak. Ik blijf zelf ook continu leren. Het allermooiste is dat ik haptotherapie mag overbrengen op anderen en ze hiermee kan helpen.

Ik woon met mijn gezin in Soest. In mijn vrije tijd blijf ik mij met plezier verdiepen in haptotherapie en vind je mij regelmatig in de bossen van Soest. Ik hou van de natuur en ben graag actief bezig.

Ervaringsdeskundigheid eetstoornissen

In mijn werk als haptotherapeut zet ik graag mijn eigen ervaringsdeskundigheid in op het gebied van eetstoornissen. Van mijn 17e tot en met 21e levensjaar heb ik boulimia gehad en daarna nog enkele jaren de eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven).
De stap om hulp te zoeken, vond ik toen heel erg spannend. Tegelijkertijd was ik stiekem trots op mijzelf dat ik dit toch aan durfde te gaan én hulp durfde te zoeken.

Ik zocht naar ervaringsdeskundige therapeuten. Ik had het gevoel dat zij mij beter zouden begrijpen en ik minder schaamte zou voelen over mijn eetgestoorde gedrag en gedachten. Uiteindelijk heb ik therapie gevolgd bij een cognitief gedragstherapeut, een haptotherapeut en ging ik naar lotgenotengroepen.
Het kunnen delen en (h)erkennen van de eetstoornis met lotgenoten vond ik erg prettig. Het maakte voor mij de schaamte veel minder groot en ik voelde mij vertrouwd en begrepen.
Dit wil ik jou bieden als jij het aandurft je eetstoornis aan te gaan.

Haptotherapie heeft mij weer leren voelen. Tijdens mijn eetstoornis twijfelde ik er wel eens aan of ik überhaupt nog gevoel had. Je herkent het vast wel dat de eetstoornis je gevoelens verdooft.
Niet alleen de nare gevoelens verdoven, óók de mooie gevoelens worden dan verdoofd. En voelen = leven.
Door haptotherapie heb ik weer contact leren maken met mijn lichaam. Ik had mij vervreemd van mijn lichaam en dacht er alleen negatief over.
Ik ben mij nu bewust van de signalen die mijn lichaam mij geeft. Dit is belangrijk. Hierdoor weet ik wie ik nu echt ben, wat ik wil en welke keuzes gezond voor mij zijn.
Ik ben nu blij en dankbaar met mijn lichaam en dat gun ik jou ook!

Cliënten over mij

Ik kan natuurlijk zelf beschrijven hoe ik ben en werk als therapeut, maar ik vind het echter mooier dat je kunt lezen hoe andere cliënten mij hebben ervaren. Vandaar dat ik oud-cliënten na afronding van onze sessies heb gevraagd hoe zij mij(n begeleiding) hebben ervaren. Onderstaand vind je enkele quotes. Dit geeft je hopelijk een goed beeld van hoe ik mensen begeleid en of dit je aanspreekt.

‘Prettig, telkens verrassend dat ik er weer iets anders of nieuws uit kon halen.’

‘Het is bijzonder dat je tijdens de behandelingen doorkrijgt wat je onbewust altijd doet. Hierdoor kwam ik langzamerhand weer in contact met mijn lichaam wat ik al jaren niet meer had gedaan.’

‘Prettige, rustige en eerlijke begeleiding’

‘Marianne zelf is erg rustig waardoor het veilig voelde om door haar behandeld te worden en ook haar behandelkamer is een hele fijne plek.’

‘Door te leren weer contact te maken met mijn lijf, kom ik beter bij mijn gevoel.’

‘Ik heb geleerd dat een simpele ‘hand op buik’ oefening al veel spanning kan wegnemen.’

‘Erg prettig. Ik zou het anderen zeker aanraden door de integere en diepgaande behandelwijze..’

‘Ik durf nog niet altijd woorden te geven aan wat ik voel, maar ik heb goede vooruitgang gemaakt en blijf er voorlopig mee bezig om het te verbeteren en me minder afhankelijk op te stellen. De sessies hebben mij zachter gemaakt en relaxter.’

‘Prettig. Marianne is geïnteresseerd en stelt goede vragen. Ze vroeg door om tot de kern van de zaak te komen. Marianne neemt de tijd en is rustig en sympathiek.’

Interviews