Haptotherapie

Haptotherapie = (je) beter voelen

In balans zijn heeft  alles te maken met onze balans tussen voelen, denken en doen. Haptotherapie kijkt naar alldrie, maar richt zich vooral op ons voelen. Het woord haptotherapie bestaat uit het woord ‘hapsis’ wat staat voor ‘tast’: het zontuig van onze huid. Onze huid ‘voelt’ alles. 

Zonder onze huid, dus zonder te voelen, kunnen wij niet leven. Een baby zal zonder aanraking overlijden. Als volwassenen zijn wij ons vaak niet meer bewust van dit zintuig. Hierdoor kunnen  we uit balans raken.

Haptotherapie leert je weer optimaal gebruik te maken van dit zintuig. Zo ga je (je) dus weer beter voelen! Je lijf voelt namelijk meteen of je iets wel of niet fijn vindt. Bijvoorbeeld:
Je gaat naar buiten en voelt de zonnestralen op je huid… of een gure wind…
Voel je al hoe je lichaam hierop reageert? En hoe je je hierbij voelt?
Je krijgt een knuffel van je partner… of van die ene buurman die je niet mag…
Voel je hoe je lichaam op beide knuffels toch anders reageert?

In mijn begeleiding maak ik gebruik van deze kennis van je lijf. Ik maak je hier weer van bewust. Door deze bewustwording kun je keuzes maken die beter bij je passen én gezonder zijn. Kortom, door (jezelf) beter te voelen, voel je je weer beter in je vel (= huid).

Wanneer en voor wie

Haptotherapie kan bij veel thema’s zinvol zijn, bijvoorbeeld:

  • Stressklachten
  • Burn-out
  • Overspannen
  • Onderzoeken van levensvragen (wat wil ik nu echt in mijn leven?)
  • Onverklaarde of terugkerende lichamelijke klachten (bijvoorbeeld rug- of nekpijn, hoofd- of spierpijn)
  • Gevoelens van angst, schaamte of onzekerheid
  • Bevallingsangst
  • Sombere of depressieve gevoelens
  • Seksualiteit en intimiteit
  • Ontdekken van je kracht en je mogelijkheden
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Verwerken en omgaan van moeilijke momenten (scheiding, rouwverwerking, etc.)
  • Beter laten samenwerken van je verstand en je gevoel

Burn-out en overspannenheidsklachten

Op zoek naar de juiste balans in het leven? Het is een thema waar veel mensen tegen aanlopen. Steeds meer mensen kampen met burn-out klachten.

Wil je deze burn-out klachten voorkomen of verhelpen? Haptotherapie is hier uitermate geschikt voor. Burn-out klachten uiten zich altijd lichamelijk. Het lichaam liegt inderdaad nooit.

Door (je) beter te voelen leer je wat je lichaam te vertellen heeft. Wanneer wordt het je te veel, wanneer ervaar je te veel druk? Wanneer ben je te veel bezig met wat van je verwacht wordt? Etc.
Als je dit beter aanvoelt kun je hier naar luisteren, eerder je grenzen aangeven en in een goede balans leven.

Erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet overspannen raakt, of nog een stapje verder, in een burn-out terecht komt.

Nieuwsgierig naar hoe haptotherapie je kan helpen? Klink hier om een afspraak te maken of neem gerust contact op voor meer informatie.

Wetenschappelijk onderzoek haptotherapie

Registratienetwerk haptotherapie

1 juni 2017 is de Vereniging Van Haptotherapeuten/VVH gestart met een project, het registratienetwerk haptotherapie. In dit project worden gegevens verzameld voor wetenschappelijk onderzoek naar haptotherapie.
Op deze manier kunnen we (wetenschappelijk) onderzoeken welke resultaten er met haptotherapie bereikt worden.

Ik vind dit onderzoek belangrijk voor de haptotherapie, daarom heb ik mij als haptotherapeut  aangemeld voor het registratienetwerk haptotherapie. Uiteraard kan dit onderzoek alleen maar met de medewerking van de cliënten worden gehouden.
Als u zich bij mij aanmeld zal ik vragen of u interesse heeft om mee te doen aan dit onderzoek.

Uiteraard worden uw gegevens anoniem verwerkt.

Wat betekent het voor u?

Als u deelneemt aan het onderzoek krijgt u per e-mail een drietal vragenlijsten toegestuurd met het verzoek deze in te vullen vóór de intake. Dit kost u naar verwachting 20-30 minuten. Mocht het voor u niet mogelijk zijn om de vragenlijsten thuis in te vullen, dan kunt u deze vragen ook tijdens de intake invullen.
Tijdens de intake zal ik u een toestemmingsverklaring ter ondertekening voorleggen, waarin u bevestigt dat uw gegevens anoniem mogen worden gebruikt voor het onderzoek. Uiteraard bent u vrij uw deelname op ieder gewenst moment te beëindigen.

Na tien sessies – of eerder, als de behandeling eerder wordt afgerond – vult u dezelfde vragenlijsten nog een keer in en – als de behandeling langer duurt – nogmaals aan het eind van de behandeling.

Het onderzoek geeft u en mij – als haptotherapeut – een objectief inzicht in de vorderingen van uw behandeling en uw ontwikkeling.
Aan de hand van de vragenlijsten evalueren we uw progressie tijdens de behandeling.
Aan de hand van de resultaten kunnen we beslissen op welke manier we verder willen gaan, bijvoorbeeld; doorgaan op deze manier, we verschuiven het accent van de behandeling of we werken toe na afronding van de therapie.